Varför är eldning dåligt för miljön?

Eldning av avfall sprider skadliga ämnen och orsaka störningar till omgivningen. Vid eldning i öppen eld, kaminer eller i pannor är förbränningen ofullständig och det avgår en avsevärt större mängd föroreningar till luften än vid förbränning i en väl kontrollerad avfallsförbränningsanläggning med modern rökgasrening. Luftföroreningarna bidrar till negativa hälsoeffekter och hundratals förtida dödsfall i Sverige. Det kan även leda till sotpartiklar som påverkar klimatet genom att absorbera värme i luften och när de landar på marken.

Får man elda trädgårdsavfall?

Från och med 18 februari 2025 ska trädgårdsavfall utan invasiva arter komposteras på den egna tomten eller lämnas till kommunens återvinningscentral.

Om du istället vill elda avfallet på din fastighet, kan du göra det under vissa förutsättningar:

  • Avfallet måste ha producerats på din fastighet eller närliggande fastigheter.
  • Eldning måste vara en lämplig hantering för just detta avfall.
  • Eldningen ska ske i liten omfattning och på ett sätt som inte stör omgivningen för mycket.
  • Eldningen får inte strida mot eventuella regler från kommunen.

Om du bor inom detaljplan eller samlad bebyggelse får du endast elda under eldningsveckorna, veckorna 15 och 16 samt 41 och 42 med föregående lördag och söndag och valborgsmässoafton (31 april).

Läs mer här om Kompostering och eldning

Min grannes vedeldning stör mig. Vad kan jag göra?

I första hand ska du kontakta din granne och tala om att du störs av rök från deras vedeldning. Gör gärna anteckningar om vilka tidpunkter du har störts och under hur lång tid störningen pågick.

Om problemet kvarstår kontakta oss på 08-606 73 00.