Hem > Ämnesområden > Klagomål > Boendemiljö > Temperatur och drag

Temperatur och drag

Upplever du problem med temperatur och drag kontaktar du din fastighetsägare. Bor du i bostadsrätt pratar du med föreningen. Om du inte får hjälp kan du kontakta oss.

Temperaturen i din bostad varierar beroende på vilken årstid det är. Du har rätt till en viss temperatur i din bostad oavsett årstid.

Vad kan du själv göra för att påverka inomhustemperaturen?

Fastighetsägaren och du som bor i bostaden har ett gemensamt ansvar för att  temperaturen ska vara behaglig. Innan du kontaktar fastighetsägaren kan du se över vad du själv kan göra för att påverka inomhustemperaturen.

Om du fryser

Har du det kallt kan det vara bra att se över möbleringen i bostaden så att luften värms upp som den ska. Flytta möbler eller gardiner som täcker element så att värmen kan sprids i bostaden. Det är även viktigt att inte möblera för eller täcka för eventuella friskluftsventiler och ventilationsdon och element.

Temperaturen bör vara minst 18°C i luften och minst 16°C på golvet. Personer som tillhör känslig grupp, exempelvis äldre personer, små barn eller personer med sjukdomar som påverkar rörligheten behöver ha det lite varmare. I dessa fall bör temperaturen inomhus minst 20°C i luften och minst 18°C på golvet.

Om det är varmt

På sommaren bör du som boende använda solskydd såsom persienner eller gardiner samt vädra när det är svalare ute än inne. Du kan även minska användningen av hushållsapparater som alstrar värme, såsom ugn och torktumlare för att på så vis få det svalare inomhus. Under höst, vinter och vår bör det inte vara varmare än 24 °C inomhus. Under sommaren bör inte inomhustemperaturen överstiga 26 °C.

Fastighetsägarens ansvar

Om du som boende har gjort det du kan för att få en behaglig inomhustemperatur men det inte har fungerat ska du göra en felanmälan till din fastighetsägare.

Om du inte får hjälp av fastighetsägaren kan du kontakta oss på Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund. Vi kan då uppmana din fastighetsägare att undersöka temperaturen och åtgärda eventuella problem.

Mer information om temperatur inomhus hittar du här:

www.folkhalsomyndigheten.se